Rödvinskokta bellugalinser, blomkålspuré & torsk

4 personer
2 dl belugalinser
3 msk kalvfond
1 schalottenlök
1 morot
1 msk tomatpuré
0,75 dl balsamvinäger
4,5 dl rött vin (går bra med mindre)
1,5 tsk kinesisk soja
1,5 tsk majsstärkelse
1 blomkålshuvud
1-2 dl crème fraiche
400 g torskfilé (minst)
0,5dl vetemjöl (om den tillagas på stekjärn)
1dl rotfruktschips
Färsk dill (inte nödvändigt)
Att ha hemma: smör, olja, salt, peppar
Gör såhär:
Belugalinser
1. Koka linserna i 4dl vatten och 2 msk fond ca 20 min.
2. Skala och finhacka schalottenlök och skiva morot tunt.
3. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök och morot tills löken är glansig. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ytterligare en minut.
4. Tillsätt balsamvinäger och låt koka utan lock tills konsistensen blir som sirap.
5. Häll på vin och låt koka ca 15 min.
6. Tillsätt 1 msk fond, soja och 4dl vatten och låt koka ytterligare 10 min.
7. Sila såsen och red med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och vänd ner linserna i såsen.
Blomkålspuré
8. Koka upp vatten i en stor kastrull.
9. Ansa och dela blomkålen i mindre bitar och koka ca 10 minuter eller tills blomkålen känns mjuk.
10. Häll av vattnet, tillsätt crème fraiche och mixa tills slät konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Torsk
11. Dela torsken i portionsbitar. Torka med hushållspapper, strö på salt och peppar (och vänd i vetemjöl).
12. Hetta upp en panna med olja och stek fisken ca 3 min på varje sida. ALTERNATIVT - tillaga i ugn på 125 grader med lite olivolja och salt tills fisken är 48 grader. (Skinnet uppåt).
Servering
13. Lägg rödvinskokt beluga i botten på flata tallrikar, klicka på blomkålspuré och lägg den nystekta torsken ovanpå. Toppa med rotfruktschips och dill.
Tips, OM torsken tillagas i ugn: och OM det passar till vinet hade det varit gott med några små droppar brynt smör ovanpå.