
Olivoljekaka

8-10 portioner
300 g mjöl
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
380 g socker
4 ägg
3 dl standardmjölk (300 g)
3 dl fruktig olivolja (300 g)
1 apelsin, finrivet skal och juice
1/2 dl grand marnier (eller apelsinjuice)
ev florsocker
Gör såhär: sätt på ugnen på 175 grader. Olja en springform (24-26 cm) med lite olivolja och täck botten med bakplåtspapper. Blanda mjöl, salt, bikarbonat och bakpulver i en bunke. Rör ihop socker och ägg med en visp i en annan rymlig bunke. Tilsätt mjölk, olivolja, apelsinskal, apelsinjuice och grand marnier och rör om. Gör en fördjupning i mitten i mjölet, häll all vätska där och rör om med visp på det precis blandas. Häll smeten i formen och baka ungefär 1 timme mitt i ugnen tills provstickan kommer ut torr. Låt svalna i formen i 10 minuter på ett galler innan du lyfter av formen. Pudra eventuellt med florsocker innan servering.