Glasnudelsallad med räkor

Portioner 4
Ingredienser
300-400 g färska eller frysta skalade räkor
250 g glasnudlar
3 st medelstora morötter
1 bit gurka, ca 15 cm stor bit
1 st färsk mango (fryst går bra)
1 stor avokado
4 st salladslökar
100 g färsk babyspenat
ca 1 dl hackade jordnötter
Sås
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm stor bit
1/2 st röd chilipeppar (eller lite sambal oelek)
2 st vitlöksklyfta
1,5 msk fisksås
2 msk japansk soja
1,5 msk risvinäger
1,5 msk honung
1 msk sesamolja
1-1,5 st lime
Till servering
svarta sesamfrön
limeklyftor
färsk koriander
Gör såhär:
Grovhacka jordnötterna.
Sås: Finhacka ingefära, chilipeppar och vitlök. Lägg över i en skål. Blanda ner fisksås, soja, risvinäger, honung, sesamolja och saft från en hel lime. Skala och hyvla morötterna i långa stripes.
Låt räkorna marinera i antingen lite av marinaden eller lite olivolja och limesaft medan du gör salladen.
Sallad: Tillaga glasnudlarna enligt förpackningens anvisning (kokas 1 minut). Skjöl nudlarna kallt, och låt rinna av ordentligt!!! (Ju mindre vatten desto bättre). Skär gurka i stavar eller i bitar. Skär mango och avokado i tärningar. Skiva salladslök (inte för tunnt).
Ta fram en rymlig skål och lägg i glasnudlar, häll på såsen och blanda väl. Tillsätt morötter, gurka, babyspenat, salladslök. Lägg på avokado, mango och jordnötter. Toppa med koriander och räkor. Strössla över sesamfrön och servera med limeklyftor.