1 limpa
4,5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser/fikon/tranbär
1 dl hasselnötter/mandlar/walnötter
1 dl russin
2 dl rågkross
1 dl havregryn
2,5 dl grovt rågmjöl/grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1,5 tsk salt
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
2 tsk brödkryddor
havregryn att strö över innan gräddning
Gör såhär: sätt ugnen på 200°C. Blanda filmjölk och sirap i en bunke. Hacka frukten och nötterna grovt. Blanda med russinen och de torra ingredienserna och rör ner i filmjölken. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform. Fyll formen med smet, strö över havregryn och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter.