Chokladcheesecakebakelser

Bakelser 6 st

Oreobotten
1/2 paket oreokex (60 gram)
25 gram smör


Saltkolasås
100 gram strösocker
60 gram grädde, rumstempererad
45 gram smör, rumstempererat
en nypa salt


Mjölkchokladcheesecake
1 gelatinblad
75 gram cream cheese
50 gram socker
0,5 dl vispgrädde (för att värma)
75 gram mjölkchoklad
0,75 dl grädde (att vispa)

Gör såhär: Smält smöret och låt det svalna något. Mixa kexen till fina smulor. Blanda smör och kex till en deg och tryck ut det i botten och lite upp på kanten på formarna. Ställ in formen i frysen medan du gör kolasåsen.

 
Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Ta en som är ganska stor, då är det mindre risk att det kokar över eller att du bränner dig. Sätt på medel till hög värme på spisen. Rör försiktigt då och då med en slev eller tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Akta så att den inte bränns. Detta tar sin tid.
När allt socker är smält, tag grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Det kommer att bubbla upp här. Fortsätt tills allt smör är i och smält. (OM det skulle vara så här att det skär sig och att allt smör inte vill gå in i såsen. Tillsätt då bara resten av smöret och grädden och värm såsen igen tills allting har smält)
Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning. Tillsätt saltet. Sätt tillbaka grytan på värmen och låt småputtra i 4-5 minuter till. Har du en termometer ska den vara ca 107 grader.
Ta grytan från värmen, låt såsen svalna något.
Häll över kexbotten när kexbotten stått i frysen i minst 30 minuter, detta är enklast när såsen är lite varm. Låt den sedan stå i frysen tills den stelnat. 

För mjölkchokladcheesecaken lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.
Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något.
Värm 0,5 dl grädde i en liten kastrull och smält gelatinet där i. Låt svalna något.
Vispa cream cheese och socker i 4-5 minuter, tills alla sockerkristaller är borta.
Vänd ner chokladen i cream cheesen, vänd sedan ner grädden med gelatinet.
Vispa 0,75 dl grädde och vänd ner i smeten.
Häll över chokladcheesecaken över kolasåsen.


Ställ cheesecaken i frysen och ta sen fram den och låt den tina i kyl i 1 timme.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång