Brownie med hasselnötskola

20×20 cm och beroende på hur stort du skär får du ca 12 mäktiga bakelser

Brownie
200 gram mörk choklad
150 gram smör
1 tsk espressopulver
150 gram socker
1 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 nypa salt
3 ägg (rumstempererade)
20 gram kakao
50 gram mandelmjöl


Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en kvadratisk form (ca20X20) med bakplåtspapper.
2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en skål över vattenbad.
3. Tillsätt espresso, socker, vanilj och salt och rör om.
4. Tillsätt ett ägg i taget och rör om mellan varje tills det är helt blandat.
5. Blanda mandelmjöl och kakao och tillsätt det till resten av smeten.
6. Häll smeten i formen och baka i 15-20 minuter, tills du märker att smeten "satt sig", men den får inte bli torr, så den får gärna vara lite "wobblig".
7. Låt kakan svalna medan du gör karamellen.

Hasselnötskola
150 gram socker
2,5 dl grädde
0,5 tsk salt
25 gram smör
60 gram rostade hasselnötter


Gör såhär:
1. Häll sockret i en kastrull, gärna med tjock botten, och låt det smälta till en gyllenbrun karamell. Se upp så att det inte bränns, det kan gå fort, rör om lite då och då.
2. Under tiden sockret smälter värm på grädden med saltet i en kastrull. Det är för att den inte ska vara kall när vi häller den ni sockret utan lättare blanda sig med den varma karamellen. Så värm den ungefär till kokpunkten.
3. När karamellen är gyllenbrun, häll i grädden i en tunn stråle medan du rör om frenetiskt.
4. Sjud på medelvärme tills du har fått en krämig och len karamellsås, det tar nästan 10 minuter. Rör om då och då. Om det ändå blir så att sockret klumpar sig, så fortsätt röra på, det kommer att smälta.
5. Tillsätt smöret lite i taget och koka i ett par minuter till och tillsätt till sist hasselnötterna.
6. Häll kolan på browniebotten och se till att den rinner ut jämt över hela.
7. Ställ kakan i kylen i minst en timme.

Ganache
150 gram mörk choklad (jag använde 55%). Du kan även använda ljus choklad, men minska ner lite på grädden då.

1,25 dl grädde


Gör såhär:
1. Hacka chokladen och lägg i en skål (VIKTIGT att hacka!)
2. Värm grädden tills den nästan kokar och häll den över chokladen.
3. Rör om tills du har en len ganache.
4. Häll ganachen på kakan (som fortfarande är i formen) och ställ tillbaka kakan i kylen i 2-3 timmar.
5. Tag ut kakan ur formen och skär upp lagom stora bitar. Dekorera som du vill med rostade hasselnötter, mjölkchokladkulor och lite ätbart guldpulver.


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång