Blomkål på två sätt med valnöts- & kapris-salsa

2 portioner
Salsa
1 dl valnötter
1/2 dl olivolja
2 msk kapris
1 färsk chili (eller mindre mängd chiliflakes)
3 msk persilja, hackad
1 msk tranbär (eller granatäpple)
1 msk sherry eller rödvinsvinäger (eller balsamico)
1 tsk citronzest
salt
Blomkål
1 blomkålshuvud
salt
1 vitlöksklyfta
2 msk citronjuice
2 msk tahini
1 msk olivolja
1 msk smör
2 kvistar oregano
citronzest
citronklyftor till servering
Gör såhär: rosta valnötterna i stekpanna och låt svalna. Hacka i bitar. Hetta upp olja i en panna och stek kapris på medelhög värme (ca. 5 minuter). Låt svalna. Blanda samtliga ingredienser till salsan och låt stå och gosa till sig. Gärna 1 dag om tid finns. Ta ut till rumstemeratur innan servering.
Ansa blomkålen och skär ut två "steaks" från mitten av huvudet. Hacka reseterande delar av blomkålen i mindre buketter. Koka buketterna i vatten i 6-8 minuter. Mixa sedan tillsammans med vitlök, citronjuice, och tahini. Spä ut med vatten tills önskad konsitens. Smaka av med salt.
Sätt på ugnen på 225 grader. Hetta upp olja i en panna. Tillsätt smör och lägg i "steakarna". Krydda med citronzest och oregano. Stek till en fin yta på båda sidor. Salta och kör in i ugnen tills de mjuknat, ca 10-15 minuter.
Lägg upp enligt bild. Hoppas det smakar!