Blomkål på två sätt med valnöts- & kapris-salsa

2 portioner 

Salsa

1 dl valnötter

1/2 dl olivolja

2 msk kapris

1 färsk chili (eller mindre mängd chiliflakes)

3 msk persilja, hackad

1 msk tranbär (eller granatäpple)

1 msk sherry eller rödvinsvinäger (eller balsamico)

1 tsk citronzest 

salt


Blomkål 

1 blomkålshuvud 

salt

1 vitlöksklyfta

2 msk citronjuice

2 msk tahini

1 msk olivolja

1 msk smör

2 kvistar oregano 

citronzest

citronklyftor till servering


Gör såhär: rosta valnötterna i stekpanna och låt svalna. Hacka i bitar. Hetta upp olja i en panna och stek kapris på medelhög värme (ca. 5 minuter). Låt svalna. Blanda samtliga ingredienser till salsan och låt stå och gosa till sig. Gärna 1 dag om tid finns. Ta ut till rumstemeratur innan servering. 

Ansa blomkålen och skär ut två "steaks" från mitten av huvudet. Hacka reseterande delar av blomkålen i mindre buketter. Koka buketterna i vatten i 6-8 minuter. Mixa sedan tillsammans med vitlök, citronjuice, och tahini. Spä ut med vatten tills önskad konsitens. Smaka av med salt. 

Sätt på ugnen på 225 grader. Hetta upp olja i en panna. Tillsätt smör och lägg i "steakarna". Krydda med citronzest och oregano.  Stek till en fin yta på båda sidor. Salta och kör in i ugnen tills de mjuknat, ca 10-15 minuter. 

Lägg upp enligt bild. Hoppas det smakar!


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång