Bao buns

Buns 12 st


Bröd

25 g jäst 
2,5 dl vatten 
1 msk rapsolja 
1 msk strösocker 
2 krm salt 
5,5 dl vetemjöl special (330g) + 1 dl till utbakning 
0,5 tsk bakpulver 

Fyllning
500 g skivat lätt rimmat sidfläsk utan svål
0,5 dl hoisinsås + extra till servering
1 tumstor bit ingefära, riven
1 klyfta vitlök, riven

Stark sås

1 dl majonnäs
srirachasås (någon typ av stark sås)
1 msk sesamolja


Tillbehör

gurka, tunt skivad
salladslökar, tunt skivade
jordnötter, finhackade
rödkål, strimlad

morötter, strimlade
koriander 



Gör såhär: Värm vatten till 37°. Vänd ner olja och socker och blanda sedan i jästen. Rör om så att jästen löses upp. Låt blandningen stå 2-3 min. Rör ihop resterande torra ingredienser och tillsätt till vätskan. Arbeta ihop en smidig deg i maskin, ca 5 min, tills degen släpper degbunkens kanter. Om du jobbar utan maskin, knåda i 10 min (mer mjöl kommer behöva tillsättas efter hand men försök använda så lite som möjligt. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.


Ta upp den färdigjästa degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 12 jämnstora bitar, varje kommer väga ca 55 gram.


Klipp ut 12 bitar av bakplåtspapper, ca 8 x 8 cm och pensla dem med lite lite olja på båda sidor. Knåda och rulla en degbit i taget till en boll. Kavla ut den till en oval. Lägg papprets kant i mitten av ovalen och vik över den andra delen så att ändarna på ovalen nuddar varandra. Lägg de ihopvikta degbitarna på bakplåtspapper och täck över med en bakhandduk. Låt dem jäsa ca 20 min (det händer inte så mycket om de jäser 20 min längre medans du lagar de andra). 


Medan bröden jäser, förbered fyllningen. Dela det skivade sidfläsket i munsstora bitar. Blanda hoisinsås med sesamolja, ingefära och vitlök. Stek fläsket på hög värme till gyllene. Häll då på den smaksatta hoisinsåsen och låt steka med in en minut. Håll varmt.


Koka upp vattnet i en wokpanna eller kastrull. Ställ korgen med bröden över ångan. Locket ska vara på. Ånga 10 min. Dra bort från värmen och låt stå ca 1 minut. Gör samma sak med resten av degen. Om du inte har en bambukorg kan du lägga en liten värmetålig skål i botten av kastrullen och sedan en tallrik ovanpå, desto mindre avstånd mellan tallrik och kastrullens kant desto bättre. Lägg bakplåtspapper på tallriken. Klä kastrullocket med en kökshandduk för att fånga upp vätskan. Lägg degknytena på tallriken och ånga i 10 min. 

Medan bröden jäser, blanda samman majonnäs, srirachasås och sesamolja. 

Fyll bröden och servera dem varma. 

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång